Kazanım Testleri

8. Sınıf Türkçe Kazanım Testi – 2. TEMA SORULARI (2019-2020)

8. Sınıf Türkçe Kazanım Testi Künyesi
[2019 – 2020]

SINIF:8. SINIF
DERS:Türkçe
TESTİN KONUSU:Tema
TESTİN ADI:2. Tema
SORU SAYISI:11
EĞİTİM DÖNEMİ:2019 – 2020 EĞİTİM DÖNEMİ

2. Tema Kazanım Testi
[2019 – 2020]


1)Sanatçı, “Bugün hikâye, hayatımızın neresinde duruyor?” sorusu üzerinde düşünen, konuşan, tartışan bir eser ortaya koymuştur. Eserin metinlerine atılan başlıklar, az söz ile çok şey ifade etme özelliği gösteriyor. Başlıkları bu şekilde değerlendirmemin sebebi, onların metnin içeriğini dört başı mamur bir şekilde kuşatmasıdır. Kelime tekrarlarına kolay kolay düşmemesi, incelemelerini çalakalem değil, söylediklerinin önünü ve arkasını doldurarak yapması gibi birçok neden, sanatçının güçlü bir kalemi olduğunu açık bir biçimde ortaya koyuyor.

Bu metinde aşağıdakilerden hangisinin anlamını karşılayan bir söz kullanılmamıştır?






CEVAP
B

2) Öznel anlatım, kişisel görüşler içerir. Nesnel anlatım ise kişisel görüşlerden uzak, kanıtlanabilir yargılarla oluşturulur

Bu açıklamaya göre aşağıdaki medya metinlerinin hangisinde öznel bir anlatıma başvurulmuştur?






CEVAP
C

3) Aşağıdakilerin hangisi “Hangi konuda yazarsam yazayım, gördüklerimi kendi ruh süzgecimden geçirmeden okuyucuya sunmam.” diyen bir sanatçıya ait olabilir?






CEVAP
D

4)

I. Özel yetenekli öğrencilere yönelik seçmeli dersler getirilecek.
II. Teneffüs süreleri uzatılacak.
III. Okul ve mahalle spor kulüpleri kurulacak.

Yukarıdaki bilgilendirme grafiğinde bazı simgelerin karşısındaki açıklama bölümleri boş bırakılmıştır. Bu simgeler ve numaralanmış cümleler eşleştirildiğinde doğru sıralama aşağıdakilerden hangisi olur?






CEVAP
D

5) Malazgirt Parkı’ndaki bir bankta oturan Eray’a, bir kişi Şükûfe Nihal Ortaokuluna yürüyerek nasıl gidebileceğini sormuştur.



Bu haritaya göre Eray aşağıdakilerden hangisini söylerse yolu doğru tarif etmiş olur?






CEVAP
B

6) Hani kimi zaman bir şeyler hissederiz, bir esinti yoklar içimizi. Bu hisleri ifade etmek isteriz ama uygun sözcükleri bir türlü bulamayız. Dilimizin ucuna bir şeyler gelir gibi olur ancak söze dönüşmez. Bu durumu Orhan Veli ne güzel dile getirmiştir: “- – – -”

Bu metinde boş bırakılan yere anlam akışına göre aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?






CEVAP
D

7) Bir sanat alanında başarılı olmuş insanlar, bu alanda adını duyurmak isteyen kişilere bazen doğrudan destek verir, bazen de ilham kaynağı olur.

Bu cümlede anlatılan durumu,
I. Paulo Coelho’nun anne ve babası, onun umut vadeden bir mesleğe yönelmesini istiyordu. Ancak o, yazar olmayı düşlüyordu ve ailesinin karşı çıkmasına rağmen yazmaya devam etti. Coelho’nun “Simyacı” isimli romanı dünya genelinde kırk milyondan fazla satıldı. Kitapları altmıştan fazla dile çevrildi. Mükemmel bir avukat da olabilirdi ancak o, dünyaca ünlü bir yazar oldu.
II. Minnesota’da doğan Bob Dylan, müzisyenlikle ilgili hayallerini gerçekleştirmek için New York’a gitti. Orada pek çok sanatçıyla tanıştı. Bunlar arasında, onu hayal bile edemeyeceği sanatsal noktaya taşıyan kişi Woody Guthrie oldu. Onun ses kaydını duyduğu anı “Zihnimde bir şimşek çakmış gibiydi.” diyerek ifade eden Dylan, yıllardır aradığını o kayıtta bulmuştu.
III. Ressam olma hayaliyle büyüyen Mahişeker Hanım, bulduğu her kâğıda resim çizerek kendini bu alanda yetiştirmiştir. Resim tutkusu, ilkokul öğretmeninin etkisiyle küçük yaşlarda başlayan bu sanat âşığı teyzemiz “Köy yerinde ressam mı olurmuş?” sözlerine inat, resim yapmayı hiç bırakmadığını söylüyor.

metinlerinden hangileri örneklendirmektedir?






CEVAP
B

8) Spor müsabakaları için 8/A ve 8/B sınıflarından Sude, Cüneyt, Elif, Defne, Erkan seçilmiştir. Bu kişilerin her biri; futbol, voleybol, basketbol, masa tenisi ve badminton müsabakaları için İzmir, Afyon, Çanakkale, Erzurum ve Rize şehirlerinden birine gitmiştir. Bu kişilerin sınıfları, gittikleri şehirler ve katıldıkları müsabakalarla ilgili şunlar bilinmektedir:

• Elif, Erzurum’a gitmiştir.
• Defne, masa tenisi müsabakasına katılmıştır.
• Futbol, basketbol ve badminton müsabakalarına katılanlar 8/A sınıfındandır.
• 8/B sınıfından Sude, İzmir’e gitmiştir.
• Afyon’a giden Erkan, basketbol müsabakasına katılmıştır.

Bu bilgilere göre kişilerden hangilerinin hem sınıfları hem müsabakaya katıldıkları spor dalları hem de gittikleri şehir kesin olarak bellidir?






CEVAP
D

9) Alışverişlerde vaktimizin çoğu, gıda reyonlarında hangi ürünün daha sağlıklı olduğuna karar vermekle geçiyor. Kimi zaman doğru kararlar veriyor, kimi zaman da “Acaba gerçekten ne yiyoruz?” sorusuyla eve dönüyoruz. Özellikle yaz aylarında gıdaların paketlenmesine ve saklama koşullarına daha fazla dikkat etmek gerekiyor. Bunlara dikkat edilmezse gıdalarda, hastalıklara neden olan bakteriler oluşabiliyor. Bir grup araştırmacı, bu sorunun çözümüne katkı sağlayabilmek için bir algılayıcı (sensör) geliştirdi. Gıdalara yaklaştırılan bu algılayıcı, insanlarda hastalıkların oluşmasına neden olan bakterileri belirlediğinde ışık yayıyor.

Bu metinde sözü edilen algılayıcının üretilme amacı aşağıdakilerden hangisidir?






CEVAP
A

10) Kısaltmalarla ilgili bir çalışmada, kısaltmaların farklı yöntemlerle oluşturulduğu ifade edilmektedir. Bu yöntemlerden bazıları şunlardır:
• Kelimenin ilk hecesi kullanılarak yapılır.
• Kelimenin bazı ünlü ve ünsüz harfleri birlikte kullanılarak yapılır.
• Birleşik kelimelerde her kelimenin ilk harfi kullanılarak yapılır.

Aşağıdakilerden hangisi bu metinde sözü edilen kısaltma türlerinden herhangi birine örnek olabilir?






CEVAP
C

11)

Rus mühendisler 1971 yılında Türkmenistan’da, ki o zamanlar Sovyetler Birliği’ne bağlıydı, petrol arıyorlardı. Bu çalışmalar sırasında büyük bir doğal gaz rezervi bulundu. Doğal gazı çıkarmak ve işlemek için sondaj kuleleri, depolama alanları kuruldu. Ancak zemin, üzerindeki yükü taşıyamadı ve çöktü. Büyük bir krater oluştu ve çevreyi tehdit eder boyutta metan gazı ortaya çıktı. Bilim insanları çevre köylerdeki insanların, hayvanların ve bitkilerin zarar görmesinden endişelenerek gazı kontrollü bir şekilde yakmaya karar verdiler. Bu kontrollü yangın günümüzde de devam etmektedir

Bu metinde virgül, numaralanmış görevlerinden hangisiyle kullanılmamıştır?






CEVAP
A

9 yorum